| Ylläs-Levi |

DSC_0219

 • Förberedelserna kvällen innan.

Förberedelserna inför tävling har blivit unika rutiner och nu bland dom sista gångerna för denna säsong. Allt gås igenom, läggs i ordning och diskuterar det sista med serviceteamet. Jag gick o la mig jag, så fick dom få blanda sina sportdrycker och allt själv. Men inte för att sova, utan för att klura.

Så småningom började tankarna spira på att hur vi ska utveckla coachcam och bli unika.  Fler team har ju som sagt tagit efter och vi lär visa att det är vi som är lokförare på tåget 😉 Så vi satt på loften i kalsonger och testade den fasttejpade kameran på flaskan. Tror du det kommer fungera? Tänk om jag missar! Kanske kan hålla kvar den lite och filma klungan!?

Kändes som vi hade världens plan och gick igenom detaljer som bankrånare. Det måste ju funka, det kan inte bli något annat än skitfränt och jag får för första gången langa till Kardin. Hela säsongen har ju passerat och han har inte tagit dricka, men nu jäklar var han peppad och skulle göra allt för att ta flaskan 😀 Vi enades om att vi kör för det, när jag skulle sova sen spirade tankarna och det var svårt gå ner i varv.

DSC_0220

 • Frukostgänget

Mycket lugn frukostmatsal och den klassiska tystnaden vid frukost innan tävling. Andreas från Mora har anslutit och vi åt tillsammans sist av alla. 06:50 frukost direkt på uppstuds, funkar sådär och man är hungrig igen sen kl 08.

DSC_0221

 • Andreas Holmberg på väg mot start.

Cool-lugn kille, inga konstigheter och riktigt duktig skidåkare. Vi hade ca 40min till start så vi hann och socialisera lite för att lätta på tävlingsnerverna. Jag skulle arbeta med hans far idag under langning.

DSC_0222

 • Starten.

När vi åkt våra 40 minuter på den skumpiga vägen, började vi köra uppåt och parkerade med en riktigt fin utsikt. Temperaturen stod kring -8c och det var bitande kyla. Solen värmde väldigt lite och det var riktigt hårt i spåren.  Jag hade för lite kläder på mig som vanligt, men man vill ju kunna arbeta mobilt 😉  När jag stod här så började sakta helikoptern bli större borta i horisonten och snart hovrade över startgärdet, Det är dax.

Starten gick iallafall bra, Kardin hade bra ryggar framför sig och Bob stod bakom Kardin i ledet. Efter diskussion efter loppet, kom det fram att Kardin valt att gå utanför spåren och härjade på lite för att ta position. Bob klarade inte riktigt hänga med där och tåget gick fort där fram.

vlcsnap-2017-04-09-12h47m03s101

 • Kardin passerar vid ca 8km

Vi fick tyvärr inte se starten, utan var placerade på andra sidan berget för första langningen.  Damerna passerade först och vi satt i bilen för att se livesändningen. Man började höra helikoptern bortom knuten och vi gjorde oss redo. Lager 157 grabbarna passerade och trode först jag missat Kardin inne i gröten. Men han kommer i klunga 2 och kör lite mer avslappnat. Dahl, Gjerdalen & Stian ligger ju i rygg på Kardin, så det var ett smart drag från Kardin och visade sig en lyckad taktik.

Förövrigt så passerade Maria Rydqvist markant efter damtäten, hon hade säkert 30 cm skillnad på stavarna och blev erbjuden en bättre passande. Men tackade nej och blev senare diskad för att ha tjuvskejtat. Så kan det gå!

 DSC_0227

 • Kameror, stavar och full ryggsäcken med sportdryck.

Langning 2 blev det till o gå en längre sträcka över sjön för att komma rätt. Solen sken vackert men fortfarande relativt bitig-kyla. Den här langningen var jag mest peppad på, här skulle vi ju köra våran idé och hoppades verkligen att grabbarna är i tät eller iallafall inte helt själva.

DSC_0226

 • Våran location för langningen.

Kamerorna kollades och gjorde de sista förberedelserna med inställningar. Jag hade ju köpt ännu en GoPro inför resan och kunde arbeta med 2. Jag hade tejpat fast kamerorna med eltejp när vi åkte i bilen mellan stationerna och testat vinkeln för att få det helt optimalt.

Så nu var jag helt redo och jäkligt taggad på att grabbarna skulle passera. Kamerorna var online och nu fattas det bara hälla i sportdryck. Allt verkade vara så lugnt och kontrollerat, men när jag råkade välta bägge flaskorna och här nu kommer ledarklungan, blev det jäkligt bråttom. I med ny sportdryck, borsta av kamerorna så gott det går och upp med näven för att sedan ropa KARDIN!

vlcsnap-2017-04-08-13h30m58s33

 • Simen var inte kameramunter

När jag ropar på Kardin som ligger högt upp i klungan, ser jag att han skiner upp och ler. Han byter spår och tar spåret närmast mig. Med nyfiken blick och leende tar han flaskan helt perfekt. Jag ser han glider länge med flaskan och verkar som han filmar omgivningen. Sicken rockstar. Kardin hade lugnet att filma lite extra, Simen som låg bredvid var inte intresserad av att medverka, så då väntande han in Pølsa.

vlcsnap-2017-04-09-12h47m30s96

 • Pølsa levererar.

Pølsa från BN Bank leverar ofta citat och tar gärna tillfällen i akt för att bjuda till lite. Nu mest blev det ju Ai ai ai ai på frågan om det gick bra 🙂 Riktigt kul att det fungerade och grymt av Kardin behålla lugnet för att filma tätklungan lite.

vlcsnap-2017-04-09-12h48m00s181

 • Bob fick även han kamera på flaskan.

Bob hade tappat ytterligare vid 35 och är inte helt i slag för att vara konkurrenskraftig. Han kämpade på med en italienare som Bob senare lämnade bakom sig och såg aldrig mer. När väl mål kom kommenterade Bob ” Jag är f*n för fet för det här Inga kommentarer från mig på den 😉

DSC_0228

 • Servicekameraskidåkareman

Efter langningen vid sjön var det rejält bråttom. Bytte om i bilen, samtidigt man kikade på livesändningen och försökte äta någonting. Ryggsäcken var preppad, vi åkte ca 20 minuter och sedan slängde jag mig ut. Kastade på mig skidor och stakade iväg upp för backen. Planen var att hinna så långt det bara går, så det var jäkligt nervigt och inte vet om man skall ” Satsa på nästa krön eller krök ” Träffade ett annat team på väg ut och vi tog tävling upp för backen, han fuskade och jag gick förlorande ur den kampen. Skejt var vinnande konceptet här.

Iallafall, när jag inte vågade åka längre, slängde jag ut skidorna i den bottenlösa snön och drog fram ryggsäcken. Hällde i sportdryck och satte på kameran, för precis när jag kolla upp, kom ledarklungan runt kröken.  Kardin slängde sitt bälte vid langningen och gjorde sig ready för spurt. Laggar från Lager teamet kommer åkandes och streamar sändningen på telefon. Så jag står och ser på målgången på mobilen där vi ser en tight klungspurt. Oskar slutar 5:a och gör en grym avslutning på säsongen.

Bob passerade tillsammans med Finn Hågen Krogh som var rejält väggad. Bob såg inte jätte fräsch ut, men jämfört med Krogh så var han ändå okej. Så Bob var nöjd med att iallafall slagit Finn Hågen och skulle försöka glömma loppet annars.

DSC_0229

 • Fin inramning vid prisutdelning.

Massor av folk att mött upp vid trailern och prisutdelning. Värmen var påtaglig och det räckte nu med bara en tröja. Kardin fick high five och en kram, medans Bob fick en klapp på ryggen och creds för ha kämpat hårt idag. Det var en väldigt lättsam känsla i luften tyckte jag, säsongen var över och nu äntligen kan man pusta ut. Så med kanon väder och världens bästa långsloppsåkare samlade, var det riktigt trevligt i botten av slalombacken här i norra, norra Finland.

DSC_0230

 • Afterski

Vi var hem och snackade lite om loppet, jag redigerade ihop filmen och sedan begav vi oss tillbaka till afterskin som skulle ske vid Ski Classics trailern, vi tackade inte nej till det 😉

DSC_0231

 • Bob fick agera modell uppe på taket av trailern 🙂

DSC_0235

 • Dags för bankett, stiliga herrar.

Kan inte säga att jag känner mig jätte bekväm i det här med kostym. Körde med fluga också för första gången, men nja inte helt glad i kostym. Träningskläder är bättre 😉

DSC_0236

 • Vi tog gondolen upp till toppen, fördrink och mingel.

DSC_0237

 • Utsikten från bordet.

Konstig soppa till förrätt, riktigt gott kött till huvudrätt och sedan konstig dessert. Så det var lite svajigt, men hade väldigt trevligt med grabbarna och de toppåkare/teamen fick ta emot priser.

Flertal personer kom också fram och ville ge positiva kommentarer för filmen vi skapade. Många som tyckte den var grym och kreativ. Riktigt kul att det blev så bra respons och kom ihop så bra som det gjorde, grabbarna skall också ha beröm för deras lugn o filma lite extra 😉

 

DSC_0239

 • Afterparty

När banketten stängde bussades alla ner till byn igen och blev avsläppta vid lokala klubben. Där spelade de så j*kla hög musik att det var omöjligt att socialisera. När bandet  gav sig kring 01 blev det både bättre musik och bättre stämning.  Finsk rock gick inte riktigt hem hos oss iallafall.

Hade ett väldigt intressant samtal under kvällen, skall återkoppla med honom om några veckor, vi ska bara ta lite semester först och sedan snacka vidare om det… Intressant 😉

Det blev relativt sent men ack så trevlig och rolig kväll som avslutning. Nu är vi på väg hem, det är långt och kommer nog vara hemma sent ikväll i Torsby.

Kommer att summera säsongen med Team SERNEKE i ett annat inlägg.

Let’s go home!

T-W

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *