VM i Oslo Dag 1

2

Dagen började fint, gick upp 5, gäspade 50 ggr men kände mig ändå pigg.. Hm. Tåget gick vid 6 mot Karlstad, jag kände mig som Mr. Bean på resa, använder sällan kommunaltrafik och det var ju riktigt smidigt och bekvämt. Kunde arbeta hela vägen, bytte till buss i Karlstad mot Oslo och fick ju massa gjort. Helt perfekt. Bussen var som ni kan se på bilden, i princip tom.

3

Holmenkollen, Oslo är så vackert.

Resan gick ju jätte bra och fick massor gjort, sen i Oslo vände lyckan. Först så köpte jag tbane kort, slängde kvittot och börja gå mot mitt spår. Läste lite skyltar i rulltrappan och ser de olika åldrarna som gäller. Jag hade köpt av vana ungdom, men nu är ja ju 23 och därför ”””vuxen”””. Jaha, på Narvesen kunde dom inte hjälpa mig och bad mig gå ner till huvudkontoret för tbanan. Det fanns ju ingen tid till, de hade flyttat tävlingen 2h tidigare, så jag var redan stressad. Gav tillbaka det kortet, köpte vuxen och satte fart mot tbanan. Där lyckas ja ta fel, så jag kom direkt till Holmenkollen och inte till där ja ska bo. Dock tur nu i efterhand, för annars hade jag inte hunnit. Men hyfsat drygt o bära 15kg packning med sig, stayin positive 😀

4

Finner mig fram till där jag får min ackreditering, snabbt fixat och ut på fältet med kameran. 30 min till start! När jag är gåendes mot ingången läser jag lite på ackrediteringen, de bjuder på tunnelbana kortet för media. Amen perfekt, 2 kort, 2 fel och jag gillar tydligen att sponsra tunnelbanan i Norge. Det är ni värda när kronan är dålig 😉 Fick också lämna väskan på mediacenter, tur.

5

Började reka området, var lite svårt att finna och jag fick fråga mig fram. Chansade på massa vägar, ibland tog de stopp och jag kände ände ingen stress ännu. På publikplatserna var det vell inte jätte mycket folk, men ändå härlig stämning och norrmän är ju fantastiskt folk. Tyskar och fransmän hördes bra också 😀

6

Här nådde jag en ”dead end”, men man hade bra överblick över stadion, perfekt framför skyttevallen och man kom nära inpå åkarna som gick till start.

9
Fann mig fram till målfållan, här är en överblick lite ovanifrån och därifrån fick jag hjälp finna mediacentret. Jag behövde en fotoväst och medieansvarig kom och hjälpte mig.. Ner till höger ser ni läktaren för fotografer, där är det bra trångt och största objektiven som gäller!

1

Fotade under tävlingen sen, fann en bra position jag tyckte om och kunde sprejja på med bilder. Vädret var vell inte direkt givande och jag var definitivt inte klädd för ändamålet. Mamma sa senast imorse ” Du ser inte klädd ut, det där kommer bli kallt” 🙂 Bildtagningen gick bra, det kommer läggas upp ett album med summering ikväll på min FB och jag är helnöjd från dagen.

13
Jag försöker ändå njuta av tävlingen så mycket jag kan, alltså utöver fotojobbet, så måste man ta vara på situationen och bilda sig en uppfattning. Se vinklar, få idéer och bli kreativ. Sen finns ju såklart dom som är där bara för jobbet, hann satt där i 1,5h och fota samma vinkel, samma plats och såg hela tävlingen genom kameran. Bra bilder får han, men nytänkande ger unika bilder 😉

42

Såg ständigt orolig och stressad ut i mix zonen, varje åkare måste gå igenom här och det var rätt intressant hur många stopp de gör. Marie Dorin Habert som vann, gjorde 12 stopp med intervjuer och tv sändning, sen sluta jag räkna.. Tv 4 reportern stod konstant och spejjade över kommande åkare, från att gå från glad och pigg intervju, till att se nästan små irriterad över att de aldrig blir hennes tur, med nästa åkare är som är deras ”target”

44

Line-uppen för priscermonin, hyfsat nyklippta gossar och otroligt begåvade. Riktigt mäktigt med live orkester.

45

Mindre mäktigt som följer bakom orkestern, fotograf kön..
Men här blir det spännande, för att ta sig till medaljcermonin var det kö för vilka som kommer först fram och får bäst plats. Jag ställde mig sist, no stress. Kösystemet fungerade i 0,2 sek och sen bryr sig fotografer om sitt egna arbete och bara om att komma först. Man vill ha bäst bild och bästa förutsättningarna.

46

När vi får godkännande att ta oss de 50m till prispallen, blir det löpartävling och alla ska fram. Komiskt att se när kameror och väskor slänger ikring. För att notera, jag gick fortfarande och försökte få min överblick och tänka smart. Strax framför mig går 2 unga norska fotografer, like your style 😀

8
Nu börjar de ju bli riktigt spännande, på plats framför podiet där media får stå, står 2 funktionärer och håller i ett rep, så inte man öser på längre fram och kan komma närmare inpå. Varje fotograf har parkerat bussen där dom står, de lämnar inte sin plats och armbågar är fullt tillåtet 🙂 Ni kan se repet nederst och kan se att 2 fotografer redan hamnat i en dispyt till vänster. Står någon i vägen för en annan fotograf/er då blir det ett jäkla liv, som sagt, alla bryr sig bara om sina egna bilder och vi är vell inte supervänner.

47

Bakom oss var de full fest med Frankrike som hade 2 på pallen.

48

Härlig bild ifrån prisutdelningen, känslan och glädjen går inte att missa ifrån fransyskorna.

49

En liknande sån här bild är det samtliga fotografer söker, det viktigaste med hela bilden är ögonkontakten och det är den bilden som säljer bäst. Jag hade fått min överblick, spelade mina kort smart och kunde få till en bra vinkel. Dock lite of target med ögonkontakten..

50

Men att kunna knäppa den här bilden, då är det som en rockkonsert publik bland media. De skriker namn, ”Look here, look here” ”Marie, marie MARIE” bara för att få ögonkontakt, jag kommer inte säga mitt knep. Men med nytänk, kreativitet och en plan, fick jag verkligen den perfekta bilden.

3 stycken som kollar in i min kamera, samtidigt. Jag är stolt.
Ni skall också veta, att under det här tillfället tas det ca 2500 bilder, 5 sekunder grovt räknat av 30 tal fotografer och ceremonin pågår i 20 min. Gör matten om du vill 😉

55

Sen när hela teamet är samlat för gruppbild, då rår inte min taktik på något här inte haha där måste jag utveckla något smart för att kunna få 15 ögonkontakter 😉 Men bilden är helt klart marknadsvärde, jag har bra komponering, härlig känsla och 1 ögonkontakt med fin glädje 🙂

52

Såhär ser många bilder ut, 1 ögonkontakt och 2 åt olika håll. Det är de som är spänningen och vad som avgör en bra bild. Handlar om rätt plats, rätt plan och rätt tajming.

56

Helt perfekt med media service byggnaden funnen. Där kunde man käka lite och få upp värmen igen. Det bjöds på smörgås och potatissoppa med skeptiskt färg. Smakade ok. Här inne var även presskonferensen, stod och lyssnade lite med en kaffe, intressant att höra men inga bildtagningar.

58

Sen varför det här inlägget kommer idag beror på internet problem. Här är utsikten från där jag stannar hela veckan och tyvärr bristfälligt internet. Men blev bra ändå igår kväll, spenderat tid med barnen här och fixat massa småsaker som måste göras för att komma ikapp. Nu är jag i fas och redo för en dagens utmaningar.

Vi hörs

T

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *