Portugal Day 3

 • Löparrunda ute på myren!

Efter senaste inlägget var skrivet så stack vi iväg på löparrundan för att skaka ur benen, de var behövligt, för jäklar va stelt det var. Emil var som ett kylskåp och trött efter ha gått i ”röd zon” vid bergen. Gabriel hade problem med benhinnorna vid löpning generellt och jag var stel i höftböjaren, så det var inte tre glamourösa löpare som sprang 😀

 • Swimrun var passet och så blev det!

Vi fick ihop 1h 15 min och en bit över milen på vårat lunkande. Sista biten var uppskattat 70m simning över till hamnen, då simmar vi rakt in i uteserveringarna och springer sista 100m hem till huset. Flertal filmande turister, de lokala pensionärerna skrattade gott åt oss och vi bjöd på en annorlunda syn denna fina fredagskväll! Kul det händer något i byn tänkte jag 🙂

Sen lastade vi rejält med pasta & kytt, stack iväg och bunkrade upp på snacks och försökte komma i säng tidigt. Jag kom i säng närmare midnatt då jag redigerade material från Sockertoppen 2018, vilka minnen!

Iallafall, sov så hårt jag kunde, trött som en sten när larmet gick, käkade en halvt ångestladdad frukost och sen var bara att ställa sig i pjäxorna, det var dags för årets längsta tur på rullskidor +100km och hela dagen skulle gå åt!

 • Time for ”Mandoms testet” 2018.

En tur som skapades för 2,5 år sedan, tillsammans med Oscar Persson (nuvarande Team SERNEKE) och syftet kommer jag inte riktigt ihåg.

Iallafall, det är ett pass på ca: 100km som verkligen  bjuder upp till dans. En unik tur som bjuder på allt, men samtidigt fullt möjligt utan servicebil/chaufför. Även om det hade varit bättre, så går den absolut att genomföra. Varför den är unik? Jo, du börjar på havsnivå och har en stigning på 800m upp till Marmalete, du kan fortfarande ta dig ner för backen och tappa all höjd till Aljezur som ger dig fika/mat/vatten. Fantastiskt fin väg dit mellan gårdar och åkermark. Du åker sedan igenom en mäktigt vindkraftspark, vacker böljande natur och lämnar västkusten för att åka mot sydkusten. Där sedan tar du glassen vid Lagos och åker hemåt sista timmen. Bilder följer..

 • Ett hjärta av smuts på t-shirten.

En eloge till Gabriel som genomförde passet trots ett fall efter 10 min in på passet. Ett fartgupp med kullersten i botten av en backe + trafik som kom bakifrån satte Gabriel i en svår situation. Fartguppet är easy om man tar fart, men med trafiken och Nykvist framför, blev det kaos.

Men blev en fin bild och många skratt längs turen ändå 🙂

 • Kommer ni ihåg Lille Wilgot?

Ca:1,5h in på passet är korsningen där jag i många år träffad på Wilgot. Jag hade drömmen om att träffa honom, men försökte sänka mina förhoppningar då han var så risig sist jag var här i våras. När jag kom runt krönet, blickade jag bort åt parkeringen han brukade sitta och leendet drog ut som öra till öra! Han var kvar! Lika gullig, försiktig men ändå nyfiken som vanligt. Kul att träffa honom igen och jag fick massa glädje utav att ha träffat han igen 🙂 En tradition!

 • Ladda Red Bull inför backen.

1,5h in på turen, kommer man till botten utav den rejäla stigningen på turen, välspelande med en paus här då vi drack var 30 min och käkade något varje heltimme. 7km är backen upp till en fantastisk utsikt som målgång, man ser otroligt långt och utöver den vackra dalen.

 • Ca 4km in på backen.

Här åker man på en bergskam som är ca 200m lång och stup åt bägge håll. Utsikten låter jag tala för sig själv!

 • Utsiktsplatsen där man går i mål, what a veiw!

 • Käkarpaus uppe vid Marmelete, nu bär det snart utförs!

 • Döpningen ”Mandomsprovet” kom till här.

Ja, det är 10% lutning ner en bra bit. Kör man slalom så fungerar det kanon och släpper man på sista 500m så når man fin hastighet och bromsas in fint på en kulle. Toppfart på dagens pass 55km/h och en spännande hastighet på rullskidor 🙂

 • Lunchpaus i Aljezur.

Vi var alla så brutalt hungriga, att vi hann käka upp allt innan jag tog bilden. Underbart gott med kött och efterföljande påfyllning av snacks på lokala butiken. Donuts är bra gott i värmen och långpass 😀 Faktiskt, så är det allra godaste riktigt kallt vatten. Man känner vattnet hela vägen ner i magen och himla härlig nedkylning för hela systemet, en paus på ca 1h, depåerna påfyllda och dags att sätta på sig rullskidorna igen. Nästan 6 mil kvar.

 • Mysig passering i en liten by mot Lagos.

Här stannade vi och fyllde på vatten, jag & Gabriel hade tomt vätskebälte, så passade perfekt!

 • Känslan när man passerar 6 timmarsgränsen 😉

Jag harvade smått i ensamhet en bit bakom, grabbarna måste få hålla sitt tempo och jag förstår det till fullo. Även om det är riktigt irriterande att inte va starkare och orka med, så var det bättre så här och jag fick åka själv för att harva på efter mina egna förutsättningar.

 • Den glassen satt exakt där den skulle! Mjao!

Många filmar, plåtar och hejar längs vägen när man tar turen. I Lagos väcker med väldigt mycket uppmärksamhet och en sån där rolig liten extra grej på turen. De har ju aldrig sett nå dylikt, så man förstår deras reaktion och som senast, de är kul att bjuda upp till show 🙂

Glassen satt som en smack, en kortare paus blev det, dags att fortsätta hemåt och de kvarvarande 2 milen i böljande terräng.

 • Hel regnbåge, till det högra nedslaget i backen, där är hem!

I ca:30 min kändes det bra, sen gick jag ner i källaren och spelade pingis. Krafterna tog helt slut och nu var det bara mentala viljan som tog mig framåt. Hade en maxnotering på pulsen utav 140 slag/min, det är 20 slag under min normala puls på liknande terräng. Kunde inte driva puls, kunde inte öka farten och det gick väldigt sakta för mig hem.

En skur drog in och lämnade denna vackra regnbåge till mig som kämpade på för överlevnad 😀 Emil & Gabriel höll mitt tempo sista biten och det var väldigt uppskattat. En fin avslutning blev det iallafall sista 30 min, med solen som kom tillbaka och jag började vittra hemkomst.

 • Vandring mot en ny restaurang för kvällen!

Summerat så var det lika vackert och underbar tur som jag mindes den 2,5 år sedan. Visst, den är riktigt kämpig för mig, men för Emil & Gabriel så är den ganska enkel och deras enda problem, var att de blev brutalt hungriga i slutet av passet. Ett stort leende på mina läppar blev det iallafall att svänga runt knuten och se vårat hus. Snabb dusch och efterföljande pizza i solnedgången. Vi tackade och bockade av varandra för en fin dag, grabbarna gick till butiken för ännu mer mat och jag gick hem för att skriva ner det här.

Imorgon skippar jag träningen, ska underlätta för grabbarnas träning och Ray är snäll att låna ut bilen igen för att ge oss möjligheten att träna i berget. Efter passet har jag ett lunchmöte med Cecilia som är svenska boende här,  gym & restaurangägare och en kugge i mina planeringar. Följer upp det med ett telefonmöte till Sverige och sen blir det nog vila under eftermiddagen med shopping + beachhäng.

 

Siffror från passet:

Distans: 101km

Tid: 7h 28 min

Snittpuls: 148 slag/min

Kalorier: 5902 kcal

Maxhastighet: 52,5 km/h

 

Nu ska jag parkera rejält i sängen!

Sov gott!

T-W

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *