Marcialonga – The story

_DSC2047

 • Morgonpackningen

Klockan ringer vid 06:30, legat vaken sen 05:50 och bara väntat egentligen. Spänningen för dagen är stor och man kan inte slappna av, för att kunna sommna om. Sara smyger in 6:30 och är sugen på frukost, med separata boenden blev frukosten utsprid och jag själv flyger upp ur sängen. Watt+ sportdryck blandas och frukost matas in i våra åkare. Vilken bil som åker var, reds ut och vi tar sikte mot starten.

_DSC2049

 • Road to start.

Resan går vackert upp längs dalen och dolomiterna borta i horisonten sträcker sig mot himlen. Solen värmer topparna och det är ganska sammanbitet i bilen. I och med det bara finns 1 väg dit, blir det kö fort och resan tar istället +45min än 30.

_DSC2052

 • Ankomst vid startgärdet.

Kardin som avstår Marcialonga hoppar in i serviceteamet och hjälper Bob med att få fram riktiga spjut till skidor. Ett gödslat gärde parkerar alla hundratals bilar på och den Italienska polisen är på plats för att ”styra upp”. Vet inte om de egentligen bara ställde till dig istället! 🙂

_DSC2053

 • Förberedelser vid bussen.

Stavar sorteras ut till de olika servicegrupperna, drickan hålls varm och skidorna får en sista touch. Kylan är bitande trots sina varma -7. Ola Serneke ploppar förbi, ägaren av teamet. Han hade satt sig i bilen med camelbaken, lutat sig bakåt och pang. 1,5 liter sportdryck läckte ut och det blev en blöt tillställning. Men lika glad var han för det och fick någon gel av Martin för racet.

_DSC2056

 • Julia diskuterar med Owe för vilka lagg som gäller.

Julia hade lite småkrånglande skidor på La Diagonela och var lite extra noga denna gång. Efter avvägningar och diskussioner med Owe kom de fram till ett gemensamt beslut.

_DSC2062

 • The team

Grabbarna grus stakade om kring och diskuterade smått om vilka strukturer som kommer fungera. Rasmus var mycket nöjd med sitt par efter testerna på startgärdet och Bob/Kardin hade fått fram ett bra par. Sara testade lite grann och var snabb att välja ut sitt par skidor. Alla var redo..

_DSC2068

 • Helikoptern anländer.

Det jag älskar med Visma Ski Classics är just när starten närmar sig, spänningen stiger och det blir mer sammanbitet för åkarna. Då bortom dalkanten hör man helikoptern dåna och närmar sig hitåt. Öronbedövande står den hovrande ovanför startgärdet och filmar några sekvenser. Landar sedan strax bredvid spåret och gör sig redo för start. Riktigt mäktig inramning och känsla den bidrar med 🙂

vlcsnap-2017-01-29-20h24m43s183

 • 5km in på Marcialonga

Starten gick bra för våra åkare och inga komplikationer. Vårt servicegäng träffa åkarna 5km in i loppet och Sara låg med exakt där hon skulle. Sara har verkat stark och riktigt pigg i dagarna här innan. Jag var offensiv och skickade till Bryntesson dagen innan, Sara blir 3:a på marcan. De var min känsla och det var så det blev 😉 Julia låg tillsammans med Bångman och youthbiben. Helt enligt plan och skulle bli riktigt intressant att följa loppets utveckling för Julia. Man vet ju vad hon är kapabel till 😉

 

Grabbarna passerade utan komplikationer och låg precis där dom skulle, härligt 🙂

vlcsnap-2017-01-29-20h25m00s146

 • Planen var klar från start, 4 serviceställen och en skopa stress.

vlcsnap-2017-01-29-20h25m32s216

 • Owe och jag var redo vid vår andra langning.

vlcsnap-2017-01-29-20h26m59s8

 • Julia passerar och får dryck.

Bob & Sara passerade med att få dricka på Owes sida och Blom tackade nej till dricka vid mig. Sara hade som tidigare nämnt legat i toppklungan, men nu istället låg ensam bakom på en 4:e plats och sladdade en bit bakom Slind som låg 3:a. Julia hade lämnat både Bångman och Youthbiben bakom sig för att ta upp jakten på de framför. Riktigt kul besked från Julia och härligt se hon är offensiv.

vlcsnap-2017-01-29-20h27m46s233

 • Blom passerar

Rasmus hade från tidigare langningen fått hugga på rejält och kämpa för att hänga med den starkt gående klungan framför. Rasmus resa hade varit kantad med problem av italienare som åkt skidor utan barmhärtighet. De hade inte tagit något respekt för andra åkare och tagit sin plats för att ta sig fram. Vurpor, trångt och stopp i spåret framför Blom. Gjorde att luckor skapades , det medför att dragspelseffekten splittrar grupperna. Men så småningom fann Rasmus en klunga med 10pers där Blom var dragvillig och kunde få flyt i åkningen.. . Kroppen svarar ju bra, men inte lätt när man inte kommer fram..

vlcsnap-2017-01-29-20h28m15s4

 • The story about Bakeries

Pacekeeping, så heter det och det kallas fusk. Chris Jespersen presenterar sig och hjälper kollegan Slind genom pacekeeping. Jag reagerade tidigt att en åkare med #22 och gul dräkt stannade ovanför oss vid stadion. Han var bra med i klungan som var i topp, men gick av och ställde sig helt still. I säkert 5 minuter stod han där, men när Slind och Sara kommer gick han ut igen i spåret. Han lägger sig snett framför och hjälper Slind att dra. Fy f*n jag blev så förbannad och tyckte det var så idiotiskt att göra det så tydligt..

Jag fick allt på film och kunde följa upp filmen med att samma position höll sig i backen upp också. Anmälan gjordes, men togs inte vidare. Den togs dock med i protokollet och lyfts upp i mötet efter loppet. Så det blir inte helt bortglömt iallafall.

vlcsnap-2017-01-29-20h28m26s114

 • Sara fick sin dricka iallafall.

vlcsnap-2017-01-29-20h30m14s163

 • Team Igne levererar.. en mindre lyckad langning 🙂

Jag har då sett bättre langningar, gubben står alldeles för långt från spåret och åkaren får sträcka sig rejält. Resultatet blir att han inte får grepp om flaskan och istället blir som en high five. En träff som flyger rakt mot mig och prickar kameran på bröstet. Så kan de gå 🙂

vlcsnap-2017-01-29-20h31m05s217

 • Serpentinkurvorna upp för sista stigningen.

Efter senaste langningen blev det att slänga sig i bilen och kasta sig strax ut igen. Ta med ett par stavar och springa upp för backen. Den är brant, det är varmt och man blev fort andfådd. Puh, men jag kom upp till en bra position och nu väntade in åkarna. Svetten rann och precis är andningen var hämtat, kom helikoptern in över backen.

_DSC2078

 • Morten, Gjerdalen och Kjölstad

Nygård hade försökt med ett utbryt men inte hade inte höllt hela vägen. Fick efter loppet reda på att det var helt enligt planen. Nygård sticker och de måste ta upp jakten, det resulterar i att Gjerdalen kan bara surfa med bakom och få enklare resa fram. Tar dom inte upp jakten, vinner ju Nygård. Helt genialiskt och kul att se, mäktigt! Just därför jag tycker det är kul med team!

Bob

 • Bob passerar i serpentinen.

Att Bob inte var i top 5-8 åkare som gled förbi, väckte inte några större tankar. Han hade ju ändå varit sjuk. Men sen när han fortfarande inte kommit innan 15-20-30, började tankarna eskalera. Brutit staven? Ramlat? Brutit? Väggad? f*n.. Han kom så småningom, riktigt trött och sliten tog han sig upp för backen. Något stämde inte för han kroppsligt. Bara att heja på det som gick och ta sig upp för backen. Tråkigt att se en kille med så stor potential, men inte helt 100% frisk och kan därför inte prestera helt. Bobs kommentar ” Har jag gett allt i 2 mil, men tar inte ikapp något. Då är det något som inte stämmer Bob kände sig konstig efter loppet och dagen efter i München insjuknade han. Bob står över SM och kurerar sig hemma. Bob slutade 47:a.

_DSC2089

 • Britta & Smutna om segern.

Av det lilla jag såg i loppet, var Britta den som alltid drog och Smutna låg bakom. Likväl i backen så låg Smutna i kloss bakom och sparade sig till en spurt. Smutna vann den striden. Kom igen Smutna, upp och dra själv någon gång också!

Rasmus

 • Rasmus hugger sig upp för serpentinerna.

Blomman passerar och jag skriker på han rejält. Alla hans hovfjällsrace upp, visar resultat nu och han får tugga pannben. Blom är ju stark mentalt, så han högg på bra och hade riktigt bra teknik uppöver. Kul, för det var det vi tränade lite på i Seefeld och kan också säga att jag såg betydligt sämre teknik upp för backen på åkare framför/bakom. Med lite krånglade lopp fick det Blom att hamna efter mer än vad resultaten visar, skidorna hade dött sista biten och tror det hade varit en bättre position om allt klaffat. Men det är absolut ingen dålig position han krigade sig till och sån är skidsporten ibland. Men det finns mer o ge, det är kul 🙂 Blom placerar sig på 65:a och vi är hungriga på högre resultat 😉

Sara

 • Sara kommer själv upp för backen 😀

Jag spejar ju konstant neröver backen och kan se ca 150 meter bort. Långt där nere ser jag äntligen de 2 olik-färgade benen och Sara visar sig där nere. MEN INGEN GUL DRÄKT! Slind är avhängd och Sara går solo upp för backen! Magiskt! ” Not today norway ” Heja ropen ekar och jag skriker det jag är värd! 🙂

Sara passerar och jag löper det jag är värd uppöver.

vlcsnap-2017-01-29-20h31m23s93

 • Run baby, RUN!

Springa i stölvar, dunjacka + fleece och stekande sol. Det är inte bara och bara det, helsicke vad jobbigt och samtidigt stressande. Vi når precis upp för backen när Sara passerar och korsar mållinjen. Attans.

FB_IMG_1485762677633

 • Queen of Team SERNEKE Foto: Ski Classics

FB_IMG_1485762695461

 • Julia pustar ut vid målgång. Foto: Ski Classics

Julia tog tillfället att valla om till klisterfäste och gick diagonalt uppöver. Smart drag visade det sig och hon sparkade på fint uppöver. Mycket stabilt lopp för Julia och en kick framåt, Julia lyfte sig rejält i dagens lopp kontra La Diagonela och kul att få ett litet formbesked på Jullan!

Marcan

 • Grattis kramen till Sara, vilken lycka!

_DSC2120

 • Mäktiga Lindborg!

FB_IMG_1485762719895

 • Än en gång på pallen. Foto: Ski Classics

Sara tar än en gång en tredjeplats och visar sin goda form håller i sig. Mycket smart lopp rakt igenom och avslutar starkt. Sara fortsätter på sitt framgångståg och förstärker sin tredjeplats i totalen för damerna, starkt och otroligt kul från min/vår sida i teamet.

 

DSC_0943

 • Packa ihop och ta sig hem!

När 4 skidåkare skall sortera skidor, packning och ta sig hem för SM, blir de lite kaos. Solsken, några skidåkare som passerade fortfarande och med fin musik flöt det på ganska bra ändå. Vi packade ut stugan, sållade ut vad som skall vara kvar och vad som ska med på SM. Ordet stakskidor fanns i luften och i skidfodralen 😉

DSC_0944

 • Morgonpackningen.

Resan tog sen fart mot München och tog in på hotell nära flygplatsen. Kl 06:55 ringde klockan, jag var vaken redan och redo för att åka hem. Lång dag framför oss och mer komplicerad än planerat blev det också 🙁

DSC_0945

 • Incheckningen gick sådär 🙂

Incheckningen av bagage var lite små krånglig och alltid lite problem när man skall ha med skidfodralen. Men löste sig fint, vi kom på flyget och jag började skriva det här. I Köpenhamn där vi mellanlanda, kom jag lite ifrån gruppen och vi splittrades. När jag väl kommer fram till incheckning, så sätter jag mig ner med Kardin och vi skrålar lite.

När det var dax för boarding, frågar Sara var Bob är någonstans. De andra checkade in, gick på planet och jag började bli orolig. Fasan, han gick ju med dom andra, var f*n är han nu? Fick be tanten i disken att ropa efter Bob i högtalarna, en gång, två gånger och sen en sista tredje gång.. .

Så där står jag, i Köpenhamn, i korridoren utanför min gate, jag kan inte ringa Bob och det hjälpte inte att kalla på honom i högtalaren.. Vad gör man då egentligen? Har han stigit på ändå? Det är ju inte likt Bob bara försvinna sådär, jätte, jätte skumt. Bob har ingen möjlighet att ringa heller med 0:- på kontot för samtal utomlands. Tanten säger att jag måste gå på flyget, så på sista sekund som gaten stänger, går jag in och hoppas innerligen att Bob har gått ombord.

DSC_0947

 • Bob var inte ombord..

Efter flertal samtal i att försöka kontakta Bob och försökt få hjälp av flygvärdinnorna, fick vi inge fler svar på våran stora fråga, Var är Bob? Planen lyfte och vi kände oss hjälplösa, fasan, hur kunde de ske?


När vi landade i SWE fick vi kontakt med Bob och han hade blivit akut magsjuk. Kraftlös missade han planet och fick ta ett senare plan. Han är nu här i rätt land och nu måste bara kriga sista biten till hemmet. Jag och Blom fick lösa det med att ta taxi in till Sthlm, panik springa in för att hinna med tåget och nu snart framme i Karlstad. Sicken jäkla dag och sicken pers. Men vi är snart hemma.

 • Coachcam of the race 🙂

Stavfel och sär-skrivningar ( 😉 ) finner ni överallt säkert, men så är det när blogginlägget skrivs i farten och man är riktigt kola i hjärnan. Korrläsning gör jag när jag blir professionell bloggare 😉

Jag är hemma och vänder för att dra på en episk Sverigeturné med Mr. Bryntesson.

What a story!

T-W

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *