En dag med Anders Olsson

  • Anders Olsson tillsammans med SWEARE.

Jag möttes upp av en glad Anders i hans hem i Hagfors kl 10. Vi började dagen med en kopp kaffe och lite småsnack inne i köket. Berättade lite kort om min bakgrund och vad jag till vardags pysslar med i företaget. Anders var intresserad av drönare och vi bollade lite tankar kring hur utvecklingen gick framåt där. Givetvis var Mavic medpackad för dagens uppdrag. Efter ett tag kom vi in på datorer, dröjde inte länge innan jag hjälpte han med lite saker på datorerna han hade och därefter skulle han visa mig på gymmet.

  • Cykeln är specialbyggd och han planerar just nu för en ny.

Väl i garaget visade han mig på alla cyklar, tekniken den är byggd med och de elektroniska växlarna han använder. Riktigt intressant att se de olika cyklarna som var i hans ägo och hur de byggts utifrån Anders behov. Väl längre in fann vi träningsrummet, som var fyllt av andra cyklar, sitski , skierg och övriga träningsmedel. Han visade mig på Zwift-programmet, han har då kopplat in cykeln till programmet Zwift där han cyklar i en virtuell värld och med andra personer från hela världen på skärmen. Allt statisk kunde man få ut på skärmen med höjdmeter, puls, watt, hastighet och ja you name it. De fanns några utmaningar inbyggt och en av dom var ” Climb 50 000 meters” Den hade Anders avklarat redan och nu var inne på att cykla genom Italien. Den bästa cykeln som gick att låsa upp genom utmaningar, hade redan Anders och av de kanske 100 cyklister vi mötte, hade ingen samma som han.

Jag fick testa hans cykel som var lite omgjord och placerad för programmet. Jag kom inte många meter innan jag fort började känna anspänningen i ryggen och påfrestningen med att konstant böja mig fram & tillbaka. Lite åt hållet att man blev yr, man hamnade i den vågiga rörelsen och rörelsen var stor. Men väldigt spännande att testa och roligt koncept på Zwift. Frågade Anders hur mycket han cyklar och fick till svar ” Ja de blir en del, ikväll ska jag köra 24 timmars och det börjar klockan 21. ” Jag höll på att tappa hakan när han berätta det. Ikväll börjar en nationell insamling där man ska cykla så mycket man kan på 24h i Zwift och Anders var anmäld med teamet. Helt otroligt imponerande, spontangrej som han hoppade på då en kompis tjatat på honom. Sicken hjälte!

Iallafall, vi drog en snabb plan och bytte om för filmningen. Anders hade bestämt plats och som han berättade den, lät den perfekt.

  • Passering inne i skogarna.

När jag testade hans cykel, så märkte jag fort att mina ben skulle definitivt krampa och anspänningen generellt skulle bli för stor. En vanesak om man lyssnade på Anders. I strumplästen cyklade han iväg, då skor inte passar på cykeln och det var full fart direkt. Jag hade med 4 kameror och vi började beta av vinklarna jag ville arbeta med.

  • Stigen var inte helt rak och slät direkt.

Hela cykeln är stum, ingen dämpning mer än däcken själva och Anders ville ha det stumt, då det medför med power när han trycker på. Att se han cykla fram som en maskin, hoppandes över rötter och stumma slag, var verkligen imponerande och respektingivande. Han berättade att under Cykelvasan var han tvungen att skjuva på med bakhjulen precis som i rullstolen. Då han får ingen tyngd på framhjulet, resulterar ju det i sämre grepp i marken och det bara slirar. Så där hade han några idéer på utveckling för nästa cykel.

  • I väntan på signal till ” GO ”.

Anders hade en tid att passa, så därför var vi lite under press och fick arbeta på så fort vi kunde. Anders var konstant steget före och alltid redo att köra, mycket lätt att arbeta med och inget krångel. Så det var bara att köra på och försöka hänga med i hans tempo, för de, det var högt. Sprang runt för de olika vinklarna, ändrade positioner på kameror och försökte arbeta effektivt samtidigt som man ville få det helt perfekt. Ljuset var sådär, samtliga bilder i detta inlägg är skärmdumpar från olika sekvenser. Precis när vi började filma försvann solen och stannade bakom det tjocka täcket på himlen.

  • Kreativa vinklar med GoPRO Hero6.

GoPRO må vara en fantastisk kamera, men i sämre ljus kämpar den lite och idag var ett sådant tillfälle. Platta färger och klent ljus. Men vinklarna är jäkligt fräna och med stora möjligheter till slowmotion. Körde några olika vinklar och kommer bli grymt att klippa mellan för att få en känsla av farten.

  • Inslag från Mavicen vid passering av Anders.

När han väl körde, då körde han rejält och hårt. Skulle vara mycket intressant att köra något pass med Anders och även testa en längre pass i liknande cykel. Jag hade inte haft en chans, han berättade under intervjun sitt favoritpass och där skulle jag blivit avhängd tidigt. Den som väntar på filmen, får svar på vad favoritpasset var 😉

  • Stabilisering och cyklande efter.

Med en hand cyklade jag, den andra höll i kameran och ögonen fokuserade på skärmen. Inte helt enkelt att hänga med i tempot han körde ” Inga problem, vi kör lugnt ” Jag hade full scho hade hänga med ens bakom. Han drog sig urstarkt fram och jag arbetade frekvent för att få till episka vinklar samtidigt som jag inte vill krascha själv. Men sekvenserna blev bra och kommer bli grymt när man sätter ihop med de andra vinklarna.

  • Avslutande Intervju.

Med några frågor jag arbetat fram tog vi några korta ord tillsammans innan vi vinkade adjö. Anders nästa stora utmaning var än mer imponerande i jämförelse med 24h cyklingen, helt galet va han är stark och utmanar gränserna. Wow, wow och wow. Film kommer och som sagt, där får ni alla svar. Vi skulle hålla kontakten, dels några grejer han ville ha hjälp med och även en produktion framöver han var sugen på. Jag var super-på och lovade höra av mig när tiden passar. Anders rullade iväg på förberedelser för 24h-utmaningen och jag packade ihop utrustningen.

En respektingivande och intressant start på dagen med att se hans utrustning samt vardag. Följer upp det med en bra filminspelning i vacker natur och Anders tuffa attityd när det gäller träning. En mycket fin arbetsdag helt enkelt, jag kunde lämna Hagfors med ett leende och många tankar att grubbla över. Man får verkligen perspektiv!

Så nu kl 18:06 sitter jag och sorterar materialet från dagen. Kameror skall gås igenom för morgondagens uppdrag och det har ryktats om tacokväll hos grannen. Film från denna produktion kommer nog i löpet av kommande vecka, blir att arbeta på den imorgon och antagligen 3 versioner kommer att skapas. Allt kommer på bloggen! Stay tuuned.

Som avslutning, tänk nu nu att från 21:00 till 21:00 imorgon Lördag kommer Anders sitta och cykla på Zwift.
Ska kika upp om jag kan finna någon möjlighet att följa hans framfart!

That was it for today!

T-W

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *