Gymkhana Drift 2017

 • Sony A6500 & 50mm f/1.8 objektiv + glidecam & mic.

Som tidigare nämnt, så strulade det med alla beställningar kors och tvärs i Sverige. Men lyckades få ihop en ”provisorisk” utrustning som blev helt kanon för helgen. Så när vi käka mat och kikade på alliansloppet, så ställde jag in kameran och förberedde allt inför kvällens drabbning. Vi var grymt taggade.

 • T-Ws specialväst.

Under rallyarrangemang är man tvungen att bära reflexväst som fotograf. Jag limmade fast logotypen på ryggen som legat i bilen en längre tid och kunde utmärka mig lite iallafall. Tyvärr hade jag bara en, tanken var att jag skulle ha min ” reflexjacka ” som är brandgul och fluorescerande. Dock så blev den glömt hos Bryntesson och de hade åkt till Rossön, så vi fick kompromissa 🙂

 • NickoKing som förste fotograf.

Fokusen för mig var väl film, tog några enstaka bilder men majoritet av kommande bilder är tagna av min vapendragare NickoKing. Perfekt för mig att ha men en bilkunnig vän och även med kunskapen hur en bra bilbild skall se ut och komponeras.

 • Strax innan öppningen 17:00.

Vi var på plats strax innan öppningen för att reka området och se vad det bjuds på. Perfekt placerad strax utanför arenan med massor av utställare, förarna visade sina bilar och även Berners var på plats med några värstingar. Högtalarföretaget GAS var på plats också, de hade med sin bil som är maxad med högtalare och grymt tryck i basen. En bit över 15 000 watt bak i bilen, de hade kring 7 slutsteg och än fler högtalare.

 • Tintin the BMW

En nyare BMW omgjord till driftingbil och ett riktigt cleant yttre. Rejält låg, härlig vinkel på hjulen och brutal motor. Bilarna hade en variation på 650-1200 hästkrafter, de flesta körde utan ljuddämpare och den personliga favoriten hade 3’5″ raka rör hela vägen. Det är alltså ett avgasrör på 8,89 cm och där kan jag lova det small ordentligt. Hörselskydd var ett måste.

 • Insidan i en av bilarna.

På insidan är det väldigt nedskalad, racingratt, mäktig handbroms och växelspak. Sätena var bultade nertill och 6-punktsbälte, man blev verkligen kär i miljöerna i de olika bilarna. En pojkdröm helt enkelt.

 • Har jag brutit lillfringret eller?

 • Jon Olsson med ett fan, Benjamin i bakgrunden och T-W i förgrunden.

Jon var helt klart starpower på eventet och mycket uppskattat av besökarna. Fotograferna och publik flockades o selfiebilder smattrade. Benjamin filmade för VLOG och man kanske dyker upp där om man har tur. Jag filmade här och fick några schyssta sekvenser. Gav credit till Benji för hans arbete och otroliga engagemang. Vi snackade lite om min utrustning och han diggade den starkt, så det är ju en bekräftelse på att man är på rätt väg i utrustningen.

 • The king of Gymkhana 2017.

 • 10 000 personer besökte Gymkhana Drift 2017.

Enligt arrangören själv så är det uttalat 10 000 personer som besökte eventet och läktaren var verkligen fullsatt. Kul att så många kom, mäktig inramning och de hade en riktigt grym show framför sig. Att Östersund levererade mild vind och solsken, är nog tidernas skräll 🙂

 • Kvalomgången runda 1.

Vid 4 punkter skall man nudda en skumgummipinne som sticker ut ca 1 meter från betongblocken, mängd rök och vilket flyt man har i sladden räknas i totalen. Banan kunde köras med konstant hjulspinn och var stundtals riktigt, riktigt smal. Helt otroligt vilken kontroll de hade på bilarna och hur nära betongblocken de kom ibland. Sen att man står 2 meter från en driftande bil med över 1000hk passerande full gas, är helt obeskrivligt mäktigt.

 • Personliga favoritbilen.

3,5″ raka rör, kompressor och V8. Blir inte så mycket bättre än så <3

 • Sometimes you drift, sometimes you crash.

Denna BMW kom alldeles för långt ut och brett, som resulterade i att bakvagnen slog i betongblocket. En väldigt stum smäll, men 15 sek senare stod han på taket och showade för publiken. Man måste satsa för att vinna och ibland går det inte precis som man vill. Något som var imponerande av den här killen, var att trots sin krasch, gick han vidare med sina poäng från 1:a försöket och fick därför låna en bil i semifinalen. En bil han aldrig kört och det kan jag säga, syntes inte. Grym satsning och kontroll trots lånad bil, mäktigt och imponerande. Tyvärr gick han inte vidare från semi.

 • Vid avbrott attackerade dessa herrar arenan.

Det var aldrig tid för att andas någon gång under eventet. Vid kraschen krävdes bärgning och sanering. Direkt så dunkar dessa typer ut och showar. 5 grabbar på hoj åkte på bakhjulet, brände däck och stuntade med sina hojar. Det hände saker HELA tiden och var verkligen en show konstant.

 • Cross & skoter stuntade i hoppet.

Även så var det en cross och skoterförare som showade i hoppet de byggt upp.  Killen på crossen hade bl.a varit med i The Expendables med Dolph Lundgren o alla de andra superstars. I den filmen hade han gjort stunten på cross och levererade episka trick på hojen. Tricket ner till vänster kallas Whip och är att man vinklar upp hojen i luften. Han var över 90 grader i vinkel mot landningen, grym kontroll och det var hans signum i ryktesvägarna. Givetvis ville publiken se backflips och som de levererade… Den större delen av bilden är skotern som gör en backflip och vatten stänk som en svans. Eftersom de inte finns någon snö att kyla skotern och mattan, var de tvungen att hälla vatten på skotern för att kyla ner. Blev mäktig bild iallafall och det är inte helt enkelt vända runt den där, riktigt tung..

 • Semifinalerna startades, top 8 började tampas om segern.

 • Tandemdrifting.

De som inte gick vidare från kvalet gjorde istället en show där de driftar tillsammans. Något som inte ingår i tävlingen, men väldigt uppskattat av publiken och fotografer 🙂 Mäktigt att se kontrollen och hur nära de kan ligga varandra med gasen nere i källaren. Ofantlig mängd rök la igen stadion när de ibland kom 4 bilar samtidigt 🙂

 • Under finalen tändes lamporna på telefonerna i publiken.

 • The finals.

Det hela med Gymkhana Drift är att det är så mycket än bara en tävling. Massor av lampor lyser upp stadion, musiken dunkar och grymma speakers. Var en så mäktig inramning på alla plan, en Audi R8 upphissad i luften och en dundrande driftbil lägger igen allt med röken. Fränt.

 • Segerchampagnen ska sprutas 🙂

 • The event is over.

Som avslutning på hela arrangemanget, ställde 17 bilar upp sig och brände loss de sista av däcken.  Vi fotade och filmade så gott vi kunde, men när man inte ser kameran man håller framför sig, är det inte mycket att göra åt. En ridå av däckrök fyllde stadion med tusentals mullrande hästkrafter som kittlade ända ner i magen. Bland de mäktigaste jag varit med om. Med Grande finale klar, fick hela publiken chansen att gå ner på banan och möta chaufförerna/bilarna än en gång. Det var som att gå på klister från all gummi de bränt av och disen steg sakta över arenan.  Här ser ni Audi R8:an som de hissade upp och bilarna driftade under, uppfinningsrikt 🙂 Var även grävmaskiner, en helikopter och buggys som hinder.

 • Marité restaurang & bar.

Som avslutning på en mäktig vecka och episk kväll, knöt vi hop säcken på officiella efterfesten. Jag o NicoKing snackade mest om bilarna och vilken sju helsickes kväll det varit. Kul avslutning och rolig tid tillsammans. Minne för livet.

 • The crew.

Förvånas alltid över hur jäkla långt det är hem. Vi åkte kring 13:30 och hemma ca 20:00. Stannade några gånger längs vägen för att äta och dricka mer kaffe. Gymkhana Drift har man inte hunnit landa riktigt, summerade snabbt några av bilderna och skrev detta inlägg. Har 250 bilder att gå igenom och 100 film filer från tävlingen.

Det kommer en film, men ni får vänta 1 – 2 dagar. Redigeras ikväll/inatt.

Idag har jag tagit det väldigt lugnt, sovit ut och haft NicoKing som testobjekt för blixten. Funkade kanon. Har mängder med bokföring, uppackning, ärenden att göra och mest av allt vill jag redigera filmen 🙂 Så är får det vara klart för denna gång, vi återkopplar imorgon efter Stina och ha en fortsatt fin tid till nästa inlägg 😉

Måste bygga om caddyn nu till driftingbil… 😉

Driftar iväg

T-W

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *