Filter-kulturen

Vart än man vänder idag så finner man fantastiska bilder kors och tvärs. Instagram födde filter och dom bara svämmar över på nätet. Det missbrukas och visar en icke sann bild av hur situationen är egentligen 🙂

Jag brukar va försiktig med filter, jag redigerar manuellt hellre och försöker ge det en verklig ton i helhet. I stort sett alla bilder man ser,  har gått igenom ett redigeringsprogram. På Instagram swipas de febrilt för att få rätt filter och en bättre verklighet. Här följer ett exempel:

Verklig

  • Naturlig vy över dalen.

Jag tog tog ett kort över dalen, ett vackert orange ljus som blandades med skymningens mörka drag. Ungefär såhär skulle jag vilja tolka vad mitt öga såg. Inte riktigt så mörkt kanske, men ungefär. Så det här va, vad jag såg i mina ögon!

orginal

  • Raw-format.

Man kan kalla det den digitala-negativa-bilden. Den är alltså inte klar för publicering/print men alla förutsättningar finns i den. I jämförelse är den här bilden x20 så stor som den bild du tar i telefonen. Man har ett digitalt avtryck på allt, så därför kan jag justera allt man kan tänkas vilja i bilden. Färger, ljus, fokus, nyanser, kontraster, nivår och lite till.   Skjuter 95% av mina bilder i  RAW. Enda nackdelen är att de kräver efterjustering. Hade jag skjutit i JPG direkt, hade bilden blivit mer fylld av färg, kontrast och så automatiskt. Så det är väl enda nackdelen med RAW.

Korrad

  • Instagramtolkningen

Här har jag redigerat bilden i 1 minut och det är en dramatisk skillnad. Såhär skulle jag tro, att det är större chans man ser bilden på Instagram eller annan socialplattform. Man får en skev syn på verkligheten och folk tenderar att vilja ha det så. Alla gör det och alla vill va värst. Nu generaliserar jag, men majoriteten är så..

Summering

  • Ser ni vad jag menar? 🙂

Så varför ville jag göra det här blogginlägget? Tjao, tro inte på alla bilder och paradis ni ser på sociala plattformer. Det är redigering bakom de flesta och man får en falsk uppfattning av verkligheten. Om 20 år kommer alla våra bebisbilder ha ett filter på sig, är det lika kul då? Who knows..  Tills dess, fortsätter man att filtra.

Jo, jag redigerar mina bilder. Men det är från RAW format och det krävs. Jag lyfter upp det bästa och ger tittaren vad den vill se. Men jag överdriver aldrig och ger aldrig falska uppfattningar om mina bilder. Eller om nu kunden vill ha det på det viset de begär 🙂

 

Snapshot


T-W

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *