China – The story

dsc_0775

 •  Förberedelserna inför avgång.

En otroligt mäktig känsla, det var något speciellt i luften och vi hade ett liten moment när västen ” Champ ” åkte på. En väst Bob bär för vara bäst rankad i startfältet. Allt stämde med sömn, grejerna var redo och frukosten var kinesisk. Den är som den är, men man finner ju alltid något 🙂

dsc_0776

 • Chinabussen levererade alltid, alltid fel alltså 🙂

Som ni tidigare läst, så är bussen packad och allt stämmer inte riktigt. Det var bussar överallt utanför hotellet, taggade, nervösa och oroliga åkare flockades vid entrén. Vi hade blivit informerade att Ski Classics hade en egen buss och elitåkarna skulle slippa strulet. Det funka bra, tills de sket sig vid en annan buss. Tydligen hade ” The diplomats ” bestämt att det är deras buss och ingen annans. Så är det här, dom bestämmer allt och folket här är ingenting i deras ögon av ” chef ”.  som tex ni som vet vem Magnar Dalen inom ski classics är, fick ingen respekt här och fick även han rätta sig i ledet. Kul att se, vi är i China, här bestämmer kineserna och kvittar vem du är. Massor av åkare fick därför hoppa in i vår buss och det blev stående läge.

dsc_0777

 • Marschen mot arenan

Här gick jag och Bob rakt, alla gick åt vänster och gissar att åkare bara följde strömmen. Vi visste var vi ville testa skidor och hade planen klar. Så småningom kom även flera andra teamåkare dit vi testade. Bob och jag gick konstant vår egen väg, baklänges genom säkerhetskontrollen, genvägar och följde inte strömmen. Radarpartet som de kalla oss 🙂

dsc_0778

 • Skidtest del 2

Vi testade skidorna i backen som planerat, fick fram 2 av 3 par som gick bra. De 2 var identiska nästan, så vi valde även en till plats att testa på. Backen vi testade på var konstsnö, väldigt sträv och betonghårda spår. Fick kanske inte riktigt känslan av att det var spjut vi hade under fötterna. Hörde lite av vad de andra teamen kallade sina skidor och de orden använde inte vi för att förklara våra lagg. Vi hade vallat 3 skidor i Sverige och valt lämna all valla hemma.

dsc_0779

 • Sista biten till start/mål

Ute på sjön blev vi inte mycket klokare, ett par skidor hade lite bättre surf och vi valde det paret ganska snabbt. Vår plan för loppet var klar, vi gick igenom loppet igen och allt kändes riktigt bra. Bob fick plocka på sig hörlurarna, gå in i det mentala jag gett han och nu fokusera på det inre.

dsc_0781

 • Kineserna hade 90% en kamera i handen

Flertal gånger så dök det upp en kines vid sin sida, vips så var det dags för ett foto. När en kines började, kom fler. Det fanns alltid en kamera riktad emot en, de verkade glada och stolta över deras arrangemang. Helt fantastiska snöskulpturer och härlig stämning i luften.

dsc_0782

 • Publik och skulpturer.

Jag gillar att de döpt ett startled till ” Blueberry” haha, det ledet har en egen liten bana. Alla de som står där slipper de 2 värsta uppförsbackarna, härlig inställning på arrangören och kul att de vill få med alla möjliga olika åkare.

dsc_0783

 • Snyggmackan och snöskulpturen vid start.

dsc_0784

 • Bob gör den sista förberedelsen innan han beger sig mot start.

När jackan åkte av, den gula färgen lyste upp, stannade allt lite upp. Iallafall för mig, fy f*n va mäktigt. Kineserna uppmärksammade det ganska snabbt och fotograferna pepprade på runtom. ”Elite” boxen var fylld av kineser, inte så himla noga här och det var en jäkla massa selfiesticks i området 😀 Goa!

vlcsnap-2017-01-06-13h26m52s106

 • The start

Starten gick och kineserna + mig var redo med kameran. Fältet stack iväg och även jag. Planen var att se starten, dra iväg mina 7km för den positionen jag skulle ha för langningen. Bob gick som sagt ut i spets och fältet la sig bakom honom när spåren blev sanktionerade.

15781247_1366536130052965_7905670648804961493_n

 • Foto: Ski Classics

dsc_0788

 • Min langningsposition

Vi hade gjort upp dealen med Lager 157 Ski Team att samarbeta tillsammans med langningen och jag hade därför 3 extra åkare att langa till. Dock det som slog mig när jag kom till min position, var ” Today is not the day” Va f*n är det för tanke? Vi hade ju laddat allt, preppat allt, bra mentalt och allt stämde. Viftade bort den tanken och nervositeten började sakta brinna i kroppen när man hörde dånet av helikoptern. Var vell inte nervös, men taggad är ett bättre ord. Allt var redo, helikoptern dundrade in och langningen gick bra. OP kom på fel sida och fick klara sig utan vätska. Alla var samlade och så småningom kom Britta och fick sin dricka.

Bob låg lite bakom i klungan och allt var som planerat, lite lugnare besked men kunde ändå inte glömma tanken som slog mig.  Något som inte alla vet/visste, var att 2 dagar innan tävling hade jag träffat på Julia Jansson och värvat över henne till Team Serneke. Jag hade alltså 5 åkare att langa till och Julia var den som passerade sist. Målet för Julia var att komma inom 20% av segertiden och ta poäng i Ski Classics.

15822816_1366534386719806_179193450170915099_n

 • Foto: Ski Classics

Nygård och Jens i tät över sprinten och man var väl inte förvånad över det. Bob kan man skymta strax bakom och vi hade ändå ingen plan på att vara med i den fighten. Något som istället var en plan, var att trycka på efteråt och utnyttja den kuperade delen av banan. Bob & Oscar går upp i tät och trycker på upp för första backen.

Det gick 300 meter, sen skedde det som inte fick hända. Bob går omkull i den snabba utförskörningen och tappar all fart. Hamnar bakom i fältet och kommer ur åkningsrytmen.  Han jagar sig tillbaka till tätklungan och först då, märker han att flaskan den ligger kvar i backen. Han åkte alltså därifrån utan sin dricka och började känna sig trött. F*n.

dsc_0789

 • Kines som passerar

Man står mitt i ingenstans, du har ingen möjlighet att veta hur loppet går och  funktionärerna pratar inte engelska, men lika glada är dom för det 🙂 Jag roade mina 45 minuter med att heja på de passerande och blev imponerad av deras insats. Otroligt dåliga, roliga, fula och konstiga stilar harva dom förbi, det var faktiskt mäktigt att se och jag var imponerad. En kines stannade även till, han fick sportdryck och gick säkert som en kanon sen 🙂 Inte vet jag, men han fick koffeindynamit och hoppade iväg sen med ett stort leende på läpparna och ” Sank u, Sank u ” *Thank you *Tack så mycket. 🙂

dsc_0790

 • Inte superkallt men drycken hölls byxvarm till nästa passering.

ska%cc%88rmavbild-2017-01-06-kl-13-41-22

 • Ledarklungan sista biten

Helikoptern började dundra bortom träden, jag var redo och mycket nyfiken att se hur klungan såg ut. Att Santander, bakeries och Lager var med, tvekade jag inte på. Bob var väl given att han var där, iallafall vad jag trodde och blev bevisligen fel på den tanken.. 🙁

Bob passerade och jag frågade ” Va f’n har du gjort ? ” han såg trött ut och inte i spel. Det var bara att åka i mål.

Julia passerade, såg hyfsat pigg ut ändå och med den kalkylen jag gjort, klarar hon 20% om hon fortsatte i den farten de 6km som var kvar.

dsc_0791

 • Började staka hemöver.

Njea, den här känslan hade jag på vägen hem. Jag visste ju att någonting har hänt, men inte vad. Ganska drygt och åka hem med den känslan. Men hade förhoppningarna på Julia och Bob hade ändå en 12:e plats, det är king!

15895082_1366532043386707_1658990885524922290_n

 • Tom, Jae e fan trött ja ” Foto: Ski Classics

De orden möttes jag av vid målgången. Vi snackade lite om vad som hänt och försökte sedan glömma det. Vi satt tillsammans med Lager 157 på bussen och glädjes åt Oscars fina position som 4:a samt Britta  som 2:a

vlcsnap-2017-01-06-13h27m05s246

 • ”  Vi hade kul iallafall ”

Efter ha lagt det negativa till sidan, gick vi igenom vad som gick bra och vad vi lärt oss. En mix av mindre bra skidor, vurpa, tappad flaska och helt enkelt inte i slag. Bob hade ju dunkat på i Orsa några dagar innan och vi vet exakt vilken kaliber det finns i den kroppen. Vi är inte oroliga.

Vi hade kul iallafall summerade Bob och började blicka framåt. Vi har gått igenom allt på resan hem och vi är grymt taggade mot Kaiser nästa helg 😀

dsc_0793

 • Banketten

En fin avslutning på Vasaloppet China, väldigt konstig mat och trevligt folk. Nya vänskap skapades, mycket skratt utdelades och vi knöt ihop säcken fint. Vi kanske inte är helt nöjda med 12:e plats men mycket nöjd över resan i helheten. Med mycket erfarenhet i kroppen, glömda saker på hotellet i Kina, tog vi oss till SWE och landade i sängen ca 22 igår.

 

Tiden i kroppen stämmer inte, men gör det bästa av dagen och försöker skriva som folk. Det blir bättre framöver och dax för mig att anta ” To do listan ” här hemma.

 

De kommer fler lopp.. .

T-W

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *