Bakom produktionen – 10MILA

 • Klockan 22:11 – The survival gear!

Kvällen innan packade jag väskan och preppade all utrustning för enkel avfärd under lördagens morgon. Koffein, protein, salter och jäkla massa vatten var min plan. Nu med facit i hand, så var det faktiskt vattnet som smakade bäst och gick åt mest. Iallafall, min rumskompis Simon anslöt ganska sent men fångade min uppmärksamhet med hans ”uppfinning” och vi diskuterade lite om den innan sömn. Mer om det längre ner i inlägget. Sov väldigt, väldigt gott iallafall.

 • Klockan 08:32 – Man kan alltid borsta dubbla gånger.

Frukosten vare väl en liten besvikelse, hade sett fram emot en rejäl laddning och mitt sista rejäla mål för en lång tid framöver. Men det var inte bara jag som var hungrig, utan 184st andra orienterare och de var rörigt vid frukost. Hade inte tid med någon långfrukost, så fick norpa åt sig det lilla som gick, ta en snabbkopp och lifta med en bildproducent bort till anläggningen. Var där 45min innan morgonmötet, men då fick jag tid att hälsa på gänget ordentligt, ställa in min kamera, fixa lite småsaker och borsta tänderna ännu en gång. Jag gillar att borsta gaddarna!

 • Klockan 09:10 – Morgonmöte.

Bildproducent Peter Löfås höll i mötet tillsammans med Kjell-Erik Kristiansen,  träffade de andra kameramännen och vi skulle officiellt kicka igång denna live-sändning.

 • Klockan 10:08 -Let’s go live!

Fixade fart på min utrustning, reportermikrofon och tillsammans med min kollega Mårten Frendelius satte vi igång klockan, nu skulle vi hålla ihop över 24h där vi skapar reportage, intervjuer, målbilder och prisceremonier. Ett spännande dygn tillmötes, jag var taggad, pigg och glad, så känslan i kroppen var verkligen bra. Sen att solen värmde halva dagen, gjorde det till en fröjd att arbeta ute och jag älskade livet.

 • Klockan 10:25 – Stämmer av med bildteknikerna.

Produktionsrummet är där det händer, här väljs bilder, animeras grafik, planeras kameraschema och har kontakt med samtliga speakers/studio/kameramän osv osv. Kikade man omkring såg man diverse energidryck, kaffe var flödande vattenfall och godsaker liggandes lite var stans. De flesta av oss hinner inte lämna sina platser, så hit upp kom leveranser med mat, kaffe och förnödenheter. Inte alla arbetar konstant i 24h, vissa är också uppdelade i pass, med såna luckor i schemat, prioriterades ofta sömnen. Summa samarium: Man fick käka i farten. Iallafall, vi stämde av med Kjell-Erik & Co va de vill ha för reportage och sedan stack ut för att filma.

 • Klockan 10:51 – Arenan från vallen.

Lite snålvind, men med solen värmande var det väldigt behagligt och arbetet flöt på fint. Reportagen spelades in, deltagarna/publik var glada och ett bra flyt hade skapats mellan mig och Mårten. Otroligt många härliga möten under det här dygnet, så mycket skratt och glädje vi delat med deltagarna!

Men sen började krånglet..

 • Klockan 11:40 – Kamera 4:a offline.

Till en början hade vi ”bandat” allt vi gjorde, alltså spelade in på minneskort och tankade över till redigerarna. Men det var en temporär lösning, kameran skulle bli helt trådlös och vi skulle slippa springa in med minneskort hela tiden. Men om jag kopplade in min kamera, slog den ut alla de andra kamerorna. Så ett stort ”bugg”/problem fanns någonstans i systemet. Ingenting som ligger på mig, men försökte förgäves ändra på inställningar och kopplingar i ryggsäcken. Kavalleriet kallades in..

 • Klockan 11:56 – Alexandra kommer med support.

Alexandra som var en av de 4st som levererar kameror till arrangemanget, kom ut på fältet och försökte lösa mitt problem. Men ingen fann felet i kameran och tiden började bli tight.  Efter en längre felsökning fann vi att det satt i masten/parabolen på kontrollcentret som inte kunde samarbeta med den här kameran. Man försökte byta masten och koppla upp igen, men tyvärr ingen skillnad. Så när tiden rann iväg och vi insåg att problemet inte går att lösa snabbt, körde vi på plan b. Antingen så var jag tvungen köra via kabel in till kontrollrummet eller lämna minneskort. Så det var ju en game changer, men ”what to do” och man fick köra på med de fördelar plan b har samt arbeta efter förutsättningarna.

 • Klockan 13:05 – Min första & enda riktiga matbit.

Efter lite olika omständigheter, så var det här den enda ”rejäla” maten jag åt under mitt arbetspass. Ellers blev det bars, smörgås och såna saker, ingen direkt bukfyllnad men iallafall något att tugga på. Det funkade bra ändå, men var väl inte optimalt och resultatet blev desto mer kaffe 🙂

 • Klockan 15:04 -Full fart i kontrollrummet.

Vi öste in reportage för att spara i banken för producenterna, så kan de plocka in de i livesändningen när de behöver. Vi hade några fåtal viljor på reportage, annars hade vi fria tyglar, vi fick vara ute och jaga efter kreativa/roliga/intressanta reportage som kunde tänkas dyka upp spontant. 5 beställda reportage, annars var det upp till oss och komma på något att förgylla produktionen. Superrolig utmaning, tyvärr användes inte samtliga reportage, men så är det och inget att lipa sill över. Hade vi varit länkade live, hade vi kunnat visa mer.

 • Klockan 15:34 – Stadionområdet.

Vi var ute på intervjuer bl.a med O-Ringen & Lidingölöppet, jag har som tidigare nämnt klippt ihop 3 reklamfilmer för O-Ringen och lika mäktigt varje gång att se dem på storbildsskärmen. Allt blir mäktigare, kraftfullare och ja, allt blir bättre 🙂 Träffade även hela familjen Westerlund. Familjen jag träffade under O-Ringen 2017 och där Ellen W blev en stark & fin ny vän. Kul!

 • Klockan 18:24 -Kaffestugan i radiodelen.

Kontrollrummet var uppdelat i två sektioner kan man säga, ena halvan var bild och den andra var gps & radio. Jag sitter här i den sistnämnda och min kamera ligger i mitten av bilden. Jag satte mig här för att få lite ”lugnare” miljö, och… och.. för att kaffekannan stod här 🙂 Killen som sticker upp till höger i bild med svart/röd keps, heter Edgars och var från Latvia. Han flög drönare och skapade en highlight från hela 10Mila. Riktigt trevlig kille, vi diskuterade kamerautrustning, drönare och diverse nörderi när tiden fanns.

Jag tog en kafferast här då jag precis filmat målgångar på Damkavlen och prisceremonin. Då är man live och skickar ut mycket viktiga bilder ut till tittarna. Det enda som pågår i mitt huvud där och då, är två saker. Kameran & hörlurarna. Jag får konstant kontakt, briefing och besked i hörlurarna, allt är tajmat på sekunder och måste sitta när väl producenten vill skicka ut bilderna från min kamera. Finns inget rum för misstag, jag måste ligga steget före och jag andas knappt när jag är live… Lite överdrivet kanske, men blir väldigt fokuserad och målmedveten när jag väl är live. Allt man vill höra i lurarna efteråt är ” Grymt T-W, jättesnyggt, bra jobbat, tack” och sedan går man vidare på nästa sekvens. Det är aldrig vila, konstant steget före.

 • Klockan 18:49 – Mat & mässhallen.

Bilden är tagen längst bak i kön, den röda fläcken ner till höger om storbildsskärmen, där börjar kön.. Så det var rejält hungriga orienterare när vi smög ner för att göra ett gäng reportage och inspelningar. Gemenskapen är imponerande inom orientering, men jag blev än mer imponerad under nattens besök, men det återkopplar vi till.

 • Klockan 20:43 – Mörkret faller.

Som jag sa till Peter Löfås, (min arbetsgivare) Årets mest utmanande uppdrag, 24h där problem och komplikationer konstant uppstår. Men det är så sjukt spännande och roligt att ta sig igenom! Ett grymt jäkla kul dygn”. Man får aldrig vila det mentala, måste alltid vara beredd och ligga steget före något händer. Grejerna måste vara redo för det spontana, batterier ska va laddade och alla kablar/switchar/länkar ska fungera. Det är konstant någonting som försiggår, jag älskar det, inget är sig likt under dygnet och det är upp till dig själv hur du tampas med problemet. Sen allt folk man möter, miljön man är i och helheten av produktionen, kan blicka tillbaka länge på från dygnet.

Här vid 21:00 skulle jag spela in reportage och min lampa krånglade, då gäller det snabba puckar och finna en snabb lösning på problemet. För tidsschemat på mitt reportage väntar inte, sen är det upp till mig och få det åtgärdat. Ursäkter tar inte emot.

 • Klockan 22:56 -Simon visar mig hans program.

Beklagar suddig bild. Iallafall, Simon och jag bodde tillsammans natten till Lördag, det var han som berättade om sin uppfinning. Som jag valde att kalla det iallafall. Hur ska jag förklara något jag inte förstår själv.. Hmm. Han var ansvarig för radiokontakten och byggt ihop ett eget system som efterliknar telefontjänster. Så hur kontroller, gps’er och såna saker återkopplar ner till kontrollrummet. Då utveckla han ett eget program och paket för att få in nästan 300 kontroller uppkopplade inom produktionen. Här satt han och kodade om programmet när vi var mitt i sändning, det var inga konstigheter för han att uppdatera lite koder genom hela produktionen. Geni!

 • Klockan 23:13  – Kontrollrummet var även sovsal.

Vi alla hade olika längd och former på våra pass. Ibland var det inte lönt att ens lämna kontrollrummet, som för den här killen. Så möblerade om bland alla grejer och la sig ner för att blunda någon minut. Hängivenhet!

 • Klockan 00:13 – Midnattsvandring med Mårten.

Ut på äventyr igen, en ”set list” var satt och vi stack ut för att filma allt. Set list är önskade klipp från producenten och klipp vi planerat in. Så med planen ingraverat mentalt stack vi ut i den mörka natten och intervjuade några motionärer sista backen in mot växling.

 • Klockan 00:54 – Campings gladaste duo.

Efter intervjuerna ute i skogen, gick vi och mötte upp den danska duon som står för 5 stjärnig matleverans. Det är två grabbar som bara älskar 10 MILA, laga mat och sin klubb från Danmark. Så de hänger med upp tillsammans med klubben och lagar mat i över 24h. Fick smaka på otroligt god tiramisu, våfflor med extra allt och Mårten fick även skåla med ölen. Super sköna grabbar som bygger upp köket 1/2 dag, levererar toppmat till över 40 klubbmedlemmar och humöret är på topp hela natten. De hade gjort italiensk pizza, soppa, pasta, desserter och ja jag vet inte allt de lagat, men allt görs i köket de byggt själva och allt görs från scratch. Fantastiskt!

 • Campingens skönaste gäster!

 • Klockan 01:05 – Ett av flera buffébord de hade i tältet.

 • Drivmedlet uppe i kontrollrummet.

När vi var uppe vid kontrollrummet igen för att tanka ur materialet, kom en leverans med godsaker. Dock så ville jag inte ha en ”sockerkickoch sedan få en ännu djupare dipp, så jag avstod. Men dessa två lådor var nästan slut när produktionen var klar. Så förstå va energi, engagemang och driv som skapar den här produktionen samt vad som krävs av samtliga inom teamet. Alla är hjältar.

 • Klockan 02:10 -Edgars tar en break.

Som jag nämnde tidigare, kontrollrummet kunde bli en sovsal på sina olika platser i rummet. Här ligger Edgars på en kameralåda, jacka som kudde och producenternas konstanta prat precis bredvid sig. Men istället för lämna, väljer han att stanna och vara ”online” snabbt ifall något skulle uppstå. Mäktigt!

 • Klockan 02:39 – Tar första Red Bullen.

Var egentligen inte supertrött, men var i mer förebyggandesyfte och vi skulle snart ut på äventyr i skogen. Kände mig faktiskt pigg rakt igenom hela produktionen, aldrig så att jag var nära till sömns eller att tröttheten påverkade mitt arbete kände jag.

 

 • Klockan 03:10 – Here comes the rain!

Så vad ska man göra åt saken? SMILE! Från bilden togs, till sista sekvens ca 09:30, regnade det och var allmänt ruggigt. Men varför ska regnet få bestämma och påverka ditt humör, no no no. Det är som det är, bara att arbeta på och finna guldglimtarna i charmens öga av regn. Okej då, lite krångligt måste jag erkänna det var när jag måste hålla allt undan från regnet och det begränsade mina kameramöjligheter. Hjälper inte att klaga i livet och bättre ta det med ett leende 😉

 • Klockan 03:55 – Buffen och långkalsonger åker på.

Strax innan gryning var vi på väg mot nästkommande reportage att spela in. Regnet föll konstant, men var faktiskt kyligare under kvällen vid klar himmel än nu. Dock så spelar energibristen en faktor och det är svårare att hålla sin temperatur. Som kameraman kan jag inte stå och skaka, det funkar bara inte. .

 • Klockan 04:08 -Jag säger bara wow.

Klockan närmar sig gryning och i den tidigare matdelen av hockeyhallen, har det nu utvecklats sig till en gemensam sovyta. Tillsammans ligger de med vänner, olika klubbar och slumrar lite smått till sändningen som spelades på storbildsskärm. Harmonin var så vacker, folk ligger nästan på varandra i grupper och sover, någon är ensam i gruppen vaken och några sitter/ligger & tittar på sändningen. Den gemenskapen finner man inte i någon annan sport, period.

 • Klockan 05:58 – Gryningen togs i skogen.

Vi åkte ut i skogen och väntade in ett annat kamerateam, för att just göra ett reportage om kamerateamen inom produktionen. När vi stod och väntade på dem i skogen kom gryningen, att stå ute i skogen när ljuset sakta kommer tillbaka, fåglarna kvittrar och är annars absolut knäpptyst, blir så vackert att jag har svårt att beskriva känslorna i kroppen där & då. Sådan harmoni och otroligt fin miljöinramning när orienterare kommer mellan träden runt om en. Underbart!

Tillbaka i kontrollrummet lastade vi ur vårt material, gjorde lite nya planer, fyllde på med kaffe och sedan försvann Mårten. Fann han lite senare dock, sovandes i ett hörn och ack så värd den sömnen han var. Jag höll mig vaken, eller höll och höll, kände inget behov av sömn och fixade med kameran istället för den avslutande delen av produktionen.

 • Klockan 08:03 – Producenten i röd mössa vid målområdet.

Med hjälp av den ena producenten skulle jag filma målgångar på 10-milakavlen. Med planering, roddning och diskuterande kom vi fram till en bra plan. Många fotografer, press och andra filmteam som vill kriga för sina vinklar var på plats, men när mina kamera är prio 1 över alla och med producentens hjälp, skulle det här gå kanon. Regnet föll fortsatt, men inget som störde och vi kunde få ut de bilder vi ville från alla målgångar. När producenterna var nöjda med de bilder jag skickat in, rörde jag mig vidare till prisutdelningen och gjorde i ordning för den sättningen.

Prisceremonin är ungefär i 30 min och vanligtvis skulle jag ha en medhjälpare med mig. Men något missförstånd blev det och där stod jag själv. Bara att anta utmaningen och gilla läget. Så med min kamera konstant på live, fick jag trolla runt mellan kablar och publik för att få mina bilder. Komradion i lurarna ger positiv feedback och man märker att även de börjar bli lite trötta, så det är fantastiskt härlig stämning i lurarna och man filmar med ett leende fortsatt efter 24h filmande..

 • Klockan 09:56 -T-W checkar ut.

Vanligtvis ler jag på bilder eller skriker för mer action. Men här var han sliten, han var glad, stolt och lycklig inombords iallafall. Så där fanns mitt leende starkt och det är insidan som räknas 😉 Efter ha packat ner mina grejer i produktionsväg, tackade jag av alla och hör o häpna, satte mig i ett kort möte med Kjell-Erik Kristiansen. Jag har haft många knepiga möten när det gäller platser, tider och former. Men ett möte efter 25h produktion, var något nytt.

Inget jag kommer skriva om i detta inlägg dock, men det som håller utkik får se framöver hur det utvecklar sig! 🙂

Den långa vandringen till hotellet kändes som en evighet, så fort jag kom till hotellet egentligen, gick jag in i en psykos, nu när jag tänker efter. Minns inte riktigt vad jag gjorde de 2h med pysslade innan jag somnade i sängen. Klokt nog hade jag satt larmet, så sov ca 1,5h och behövde sedan iväg mot tåget. Krånglade mig genom Stockholms-rush hour och fick med mig ett kasse mat i farten.

Sitter nu på tåget hem, ska korrläsa lite snabbt och sedan publicera. Men ha i åtanke, att jag sovit 1,5h av de senaste 36h. Så ta det med en nypa salt & peppar.

Jag återkommer på Tisdag!

Tack för att ni följer min resa!

T-W

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *