Årefjällsloppet – The Story

DSC_0155

 • Kvällsplaneringen är igång.

Allt gås igenom under kvällen, det skall vara glasklart och åkarna får reda det som behövs. Jack & Martin skall upp tidigt för att testa skidor på fjället. Det blir sena ändringar i bansträckningen pga vädret som varnas, starka vindar och snöfall.  Dock så kvarstår vår plan, vi kommer vara helgarderade på fjället 🙂

_DSC3181

 • Kardin spanar ut på den fastkörda Audin.

Jag var skittaggad på tävlingen och äntligen vara tillbaks i teamet.  Jag vaknade redo att gå upp klockan 01:30, fick till att lägga mig igen och så fortsatte hela natten. Klockan 06 gav jag upp och bestämde mig att starta dagen. Grabbarna begav sig ut på fjället och jag satte mig åt frukost. Så småningom anslöt åkarna och vi åt frukost tillsammans. Jag skulle ta dom till starten vid 07:20 och snön öste ner.

Under frukosten satte sig en Audi rejält fast i diket utanför, skönt med yrande vinter utanför, en bil i diket och lugn frukost i värmen. Stämningen i teamet var ganska spänd, fokuserat är nog ett bättre ord och lite sammanbitet.

 

DSC_0156

 • Grabbarna tillbaka från skidtesterna, snön öste ner.

_DSC3186

 • 07:20 rullade bilen mot start.

_DSC3187

 • Förberedelserna inför start

Stavar gås igenom, vilka ska vart och vilka ska ha extra stavar. Kardin var snabbt klar och satte sig i bilen för att ” sura ” som han själv kallade det 😉 Snön som föll var relativt blöt och var väl inte jätte trevligt ute. Sara stack iväg på uppvärmning och jag begav mig ut på min första serviceplats.

_DSC3192

 • Stadion

Var en relativt lugn startfålla och område kring starten. Definitivt mindre deltagare än ifjol. Synd.

DSC_0157

 • Ca 800m efter start stod jag 🙂

Fasan, först på plats  vid kullen, helikoptern lyfter och dånar in över träden. Pulsen stiger och fler team ansluter till kullen. Lager 157 gänget kommer med hela skidparken & stavar verkar de som, BN Bank kommer och nu är det fokus. Jag ler, är taggad och redo för rejs 🙂

vlcsnap-2017-03-25-17h15m34s109

 • Sara passerade fint utan problem 🙂

vlcsnap-2017-03-25-17h16m17s23

 • Men Svenja ( Team Synnfjäll )  hade inte lika smärtfri start.

Tyckte ärligt synd om henne, någon trampade på hennes stav vid saxningen och hon föll. 800m in på loppet och den är av, sånt händer och oftast finns de service snart inom kort. Men just att Svenja nästan stannar upp på kullen,  räcker ut armarna och suckar högt. Fasan, då var det synd om henne. Antagligen så har hon väl inte en ny stav inom kort och det skulle göra stor skada på hennes lopp. Sen saltade Bångmann såren med att ta över youth-bib också från Svenja 🙂 Men men, sån är sporten.

vlcsnap-2017-03-25-17h17m02s226

 • Uttråkad mellan starterna..

vlcsnap-2017-03-25-17h34m43s78

 • Kardin & Bob passerar utan problem vid start.

vlcsnap-2017-03-25-17h18m09s103

 • Sara får dryck

Ca 17km och då beger sig åkarna mot Ottsjön. Sara slängde här vätskebältet och går härmed endast på langning. Vi har 4 langare som är mobila framöver + mig som skall möta Sara i sista utförsåkningen.

vlcsnap-2017-03-25-17h19m00s100

 • Kardin passerar vid ca 17km

Kardin dunkar förbi, han kör sitt vätskesystem och dunkar på med det. Brukar kännas hyfsat värdelöst att ha langning framme till han, men då får han chansen och han kan välja 🙂 Bob kom strax bakom, fick slita lite här för att täppa igen luckan och även han tackade nej till dricka.

vlcsnap-2017-03-25-17h19m47s86

 • Löpning mot bilen.

Direkt är grabbarna passerat, var det bara o spätta på mot bilen och hoppas allt är med. Kasta in grejerna och vila sen. Under bilfärden får du sortera om allt med flaskor, termos och stavar. Något jag också kom på, var att mina skidor ligger ju i bussen och Martin kör ju den. Måste få tag på han, annars är det problem.

DSC_0159

 • Tro f*n problem längs vägen.

En gammal 245:a har fastnat i uppförsbacken och skapat en lång kö. Jag var ju redan i tidsnöd, så ur vägen folkens här kommer T-W.

DSC_0162

 • Bara att gilla läget & löpa.

Exakt, som jag skrev tidigare, skidorna var i bussen och Martin fick jag inte tag på. Ingen täckning och när jag väl fick tag på han, var det försent och han var påväg upp på fjället. Så vad gjorde mina skidor där? Jo vi fick inte plats med dom i bilen jag hade och var tanken jag skulle ta dom från målgången.

Iallafall, jag fick alltså packa ryggsäcken och bränna upp mot fjället i pjäxorna, löpandes. Sprang förbi några team, kan ju klura vad dom tänkte men jag bara fortsatte. Kunde se att Kardin var med i tät och såg de hade 10km kvar, så var ju bara o fortsätta så långt jag skulle hinna. Strax efter 3km uppförslöpning full spetta vågade jag inte springa längre, helikoptern dundrade nära och var ju tvungen hälla upp vätskan.

vlcsnap-2017-03-25-17h20m22s179

 • Eliassen i tät framför Kardin

Kardin ligger stabilt 2:a och blir erbjuden en riktigt kanon till vätska. Tänkte väl att han säkert inte kommer ta, men bra med möjligheten som sagt.  Kardin sa efter loppet att han gick med enkelt i början och kände sig stark tidigt i loppet. Han såg stark ut här och var riktigt taggad på spurten som vi diskuterat mycket under kvällen innan 🙂

vlcsnap-2017-03-25-17h21m14s189

 • Målgången följdes via mobilen.

Så fruktansvärt härligt att se Kardin aldrig ge sig i spurten och kan ta sig in som 3:a. Den mäktiga avslutningen tar verkligen ut sin rätt på åkarna och man lär tömma kroppen på de sista som finns i energiväg.

Jag stod i skogen och skrek jag. YEEEHS, F*N va skönt! Gryyymt.

Äntligen kom det, så nära flera gånger om och nu äntligen fick Kardin sin tredjeplats.

 

Strax efter passeringen av Kardin kom en trött Bob, han hade en tuff dag i spåret och fick slita. Blev trött i armarna och kunde tyvärr inte få ute mer i kroppen. Han är väl inte helt 100% återställd från sin sjukdom och ett slitigt Vasalopp i kroppen. Vi blickar frammåt!

 

Sara fick också slita idag, inte riktigt nöjd med loppet men nöjd med det hon fått ut från kroppen.  All energi som hon hade att tillgå fick hon ut under loppet och får ta nya tag framöver på kommande lopp. Påväg mot rätt håll och definitivt sugen på att avsluta säsongen bra 🙂 Än är det inte kört att bli tot. 3:a.

17498436_1452263624813548_5085749066954228280_n

 • Gjerdalen, Aukland & mäktiga Kardin på pallen. Foto: Magnus Östh.

_DSC3202

 • Kardin intervjuas för sin 3:e plats.

_DSC3198

 • Bob the king

Även om Bob var missnöjd med sitt lopp och inte kände sig i slag, så kommer han springandes fram till mig och säger ” Fy f*n va grym han är Kardin, vilken hjälte ” Det är teamkänsla det, inte alltid alla levererar och då får man glädjas åt andra i teamet. Inte tjura ner sig i gröten utan lyfta blicken mot det positiva och dela glädjen med Kardin som nyss gjort en sjukt jäkla bra prestation.

_DSC3206

 • Jack Impola blir tackad för kingskidor som Kardin körde på.

DSC_0163

 • Dagens king från SERNEKE

Tjao, Kardin var uppvaktat efter målgång och jag fick dålig tid med han. Vi splittrades i teamet och alla åkte åt olika håll. Hann träffa Kardin en sista gång på parkeringen och knäppte en segerbild i bästa anda. Väldigt nöjd med den här 🙂

DSC_0164

 • Crazy guy driving.

En uttråkad, galen körande Bob har underhållit och stört mitt skrivande här. Han är riktigt laddad på att komma hem och vi väl ca 1,5h kvar. Med lite smått & gott vi handlat på vägen, god musik i högtalarna tar vi oss sakta hemåt. Sakta var en lögn, han kör crazy.

Tyvärr måste jag avsluta mitt skrivande, Bob tjatar och stör, jag måste socialisera med han och kan inte lägga mer tid på det här blogginlägget. Kommer med en kort film också ifrån loppet.

Tack för idag!

T-W

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *