20 mil tävlingsdagen

IMAG0746

Klockan ringde 03:10, var vell i något halv vaket tillstånd lite innan klockan ringde tills typ vi satte oss i bilen mot starten. Vi gick och åt frukost 03:30, jag lastade i kolossalt  för att jag visste min vätska/matnivå kommer inte hålla måttet idag som serviceman. Bill & Bob var på plats när vi kom, käkade en frulle med en liten skala ”efterblivna”, hjärnan ville verkligen inte samarbeta. ” F’n gör du uppe nu? Gå o lägg dig”, hem och packa det sista samt bege sig mot starten för att hinna dit innan 05:00

Untitled-1

Vid 05:00 ville Bob gå in och se till få en bra startplats. Eftersom rankningen var gjord på Visma Ski Classics och 16 i bredd, Bob fick en mycket fin plats i led 2 och sen var det bara att ligga lågt. Började traska in folk strax efter 5, vi stod och värmde oss vid elden med en liten nervositet. Många tappra krigare gick förbi, undrar verkligen hur det gick för samtliga.. 20 mil längdskidor, vet dom vad de har gett sig in på?! Stor eloge till samtliga som antog sig uppgiften ändå.

 

IMAG0750

Starten var som sagt på sjön, man skidade bortöver för att sedan köra in i skogen. Oscar och Bill var placerade mycket fint i mitten av första ledet och här var det sista gången man kunde ha en konversation med grabbarna. En annan var ju också nervös inför starten, inte det att man bryter en stav eller skit i starten, utan att där står 3 av mina polare, med ingen återvändo till deras livs utmaning. Så jäkla mäktigt!

 

Starten gick superbra, Oscar syns riktigt bra i sina randiga tights haha och sen döskallen för denne gemensamma smärta och stumhet åkarna kommer gå igenom idag. Var en mäktig känsla att stå där vid starten, helikoptern ”hovrande” ovanför våra huvuden och ca 400 skidåkare beger sig mot en resa på 20 mil. När åkarna hade passerat, blev det en tomhet och ”jahapp” känsla. Nu är det bara genom langning och pepp vi kan hjälpa grabbarna igenom resan, dom kommer göra ett sånt sjukt jobb nu med att skida i 8-10 timmar  och när jag sitter i en bil, åker dom skidor.. stakandes. Jag satte mig i bilen och åt 1 en falukorvsmacka för att bege mig mot nästa langning..

IMAG0755

Vid ”londopogo” vägen någonting, kasta på mig ryggsäcken och började skida uppöver. Blev ca 1,5 mil upp, stakade och hade riktigt fint glid samt stavfäste. Petade på uppöver, helt oviss hur de går eller var dom är. Träffade på en funktionär vid ca 5 km, han sa  ”dom är här om en kvart” haha tänkte jag, skärp dig, då kommer ni få en segrar tid på 6 idag då?! Jag hade ju 1 mil kvar att skida, även om jag inte trodde ett skit på vad han sa, blev jag stressad.. Jag kan inte missa langningen här uppe, speciellt inte när Kari ringde och berätta langningen gick fel till Bill.. Så därför förlita han sig ju på mig där uppe och var tvungen ta mig upp, nu ännu snabbare haha

vlcsnap-2016-04-11-08h42m00s247

Jag kom upp kastade upp grejerna och var redo.. Redo i 30 minuter innan de kom förbi haha jag låg o klurade på dagen, åkte lite skare typ 50m cirklar ifrån flaskorna (ifall de skulle komma) och övade att stå på händer. Varför inte liksom, va f’n ska jag göra för att döda tiden, måste ju hålla mig varm också..


Kom en funktionär på skoter som berätta dom var 1km bak, norrbaggarna Øyvind Moen Fjeld & John Kristian Dahl hade fått en liten lucka och sedan följde den långa raden med jagande klungan. Oscar kom först, tätt följt av Bob och sedan kom Bill. Gick bra, Bill fick mycke dricka, tänkte att då kan dricka bäst han vill om han gått tom i vätskebältet. Efter ha langat klart såg ja en åkare stannat för pissepaus, vem f’n är de nu då och tog ett tag att se det var ju Oscar haha, han sa detta var tredje pissestoppet på nästan 4 mil haha, ja ja tänkte jag, bra att hålla vätskenivån på topp!

IMAG0756

Sen var det bara att bege sig emot Kari igen, vi hade gjort upp jag skulle skida dit och där göra iordning för en liten större langningsstation. Var vell drygt 2,5 mil dit och bara peta på. Hela vägen ner träffa jag på skidåkare, faktiskt super humör på dom flesta och jag tror faktiskt att de ca 320 jag passerade hejade jag på varenda en. Det är det minsta jag kan göra, jag beundrar deras kämparglöd och dom har en lååång resa framöver.  Så tyckte att alla är värda en heja ramsa eller lite pepp nedöver. Sen vart jag ju själv taggad av alla åkare, så jag högg på bra nedöver och såg det lite som ett träningspass också.

IMAG0757

1,5h innan de kommer dit, var jag på plats. Kikade ikring på området, blev lovad en hamburgare vid servicestationen 100 meter bort, så skidade bort för att ta av mig skidorna och få på mig en jacka. Kom tillbaka och då var burgarna slut för funktionärerna, jahapp, blev 1 glas vatten istället. Snacksen och drickan vi hade med vågade jag inte ta något av och de fanns endast sportdryck..

_DSC3460

Såhär var det upplagt för grabbarna, här är Oscars station med allt framme. Mycket, mycket frestande att äta upp allt själv haha Vi hade även satt upp vallaställ ifall grabbarna ville göra rent skidorna i farten. Detta låg klart va 40 min innan de kom förbi hehe så blev tillofrån stoppa innanför jackan för att hålla det varmt/ljummet.

IMG_20160410_093917

Passade på att få skidan rengjord av Kari, dum nog tog jag bara 1 skida och varför f’n rillade jag inte grov struktur på skidan? Glidet hade varit super hittills, visste det skulle bli plus nu framöver, så varför ordna jag inte det för? Hm, efterklok och det enda man tänker på är ju åkarna och deras bäste.. Den missen fick jag lida för och jag kunde inte leva upp till vad jag lovade Oscar, mer om det längre ner..

 

Langningen gick OK, Kari skulle serva impolas och jag går in som standby på dom, för att sedan fokusera på Oscar. Hade hört lite ifrån liverapporten hemma att Oscar var strax bakom klungan. Bill fick tyvärr inte exakt det han ville ha där, Kari fick springa med och försöka hinna. Bob tätt efter, lyckades rycka åt sig en macka och bad om en snickers. Hann med att ge han en Snickers och man kan höra ”tack” i filmen haha sköning!  Oscar hade sladdat lite bakom, men hade ändå visuell kontakt med klungan stundtals och man fick peppa på. Inget längre stopp av någon men en god service.

Bill

Bill Impola in för langning tättföljt av lager 157 åkarna och sedan brorsan Bob Impola.

_DSC3486_1

Oscar påväg in för lagning, tyvärr kommer åkandes själv men på bra humör.

 

IMAG0759_1

På med skidorna igen och åka ca 4km in på banan. Kari begav sig mot starten där han drog upp vallabordet igen och jag ca 1 mil senare. Nu gick det brutalt tungt, fick inte en meter gratis och stavfästet var stundtals genomgående. Men kom på plats, fick rapporteringar att Oscar slet hårt nu och jobbade med pannbenet. Bill & Bob hade hamnat själva nu också, så nu handla det mycket om de psykiska.

IMAG0760

Här stod jag redo för langningen, hade 4 flaskor,1 red bull och 2 muffins. Inget blev kvar efter langningen haha Törsti o hungri boys och all rätt. Bara bra dom tar tillfället, Bill stannade till lite och jag fyllde på flaskan åt han samt han fick lite muffin att käka, Bob ville ha valla men fick nöja sig med dricka. Bills omvallning hade gett resultat ca 10km bak som var vid starten, och nu kört förbi brorsan Bob.

 

Här dock gjorde jag mitt första och enda misstag. Jag lovade Oscar att åka med till stadion för att ge han lite andra tankar i huvudet längs vägen.. Men med  1 ostmacka i magen 06:30 och 1 glas vatten kl 10:00, hade jag ingen ork överhuvudtaget när jag satte fart mot Oscar. Glidet var fruktansvärt och jag hade ca 1,5 mil innan stadion för att ta ikapp Oscar, så visste att jag behövde peta på bra. Försökte gena över sjön, skidorna skar igenom vid skate och glidet vid stakning hade gått bättre med bara pjäxor haha inte vallat om på 1 månad.. 🙁 Så jag hann inte ikapp Oscar, försökte hålla mig positiv då jag kunde se Oscar stå i fartläge när jag stakade i nedförs, han stakade på bra på platten och höll en fin fart. Oscar sa sen också att efter mötet med mig fick han energi och hade en bra tid där ett tag fram till stadion. Man hade glömt bort sitt egna näringsinnehåll och var helt tom, försökte som sagt glädjas åt hans nu åkande, men var tungt själv att svika sin vän när han skidat 17 mil..

På plats vid målet var en mycket fin känsla det också Dahl vann spurten, Bob flög fram i spurten, Bob hade vallat om vid vägövergången innan rundningen på stadion och de hade gett resultat. Han peakade brorsan om ” Du valla om för tidigt ju” och de visade sig vara det vinnande konceptet. Här satt jag sen o skämdes, Oscar hade tappat lite mer sen sista langningen, så förstod att de nu gick tungt. Otroligt glad när jag såg Oscar komma stakandes, totalt tom på energi och inte en enda energimolekyl o kroppen kvar. De var så mäktigt att se att han tog in på en 12:e plats, väggad 7 mil tillbaka och precis stakat 20 mil. Wow.

vlcsnap-2016-04-11-09h41m30s97

Fruktansvärt glad över att få vara med och skapa den här prestation grabbarna gjort. Bob 9:a, Bill 10:a och Oscar 12:a. Stolt och glad det är över och kan inte så mycket mer än att buga och bocka för en mycket fin födelsedag. Tack grabbar, 24 års dagen kommer minnas starkt ända in i graven.

 

Hej

Vill även passa på att tacka våra fantastiska sponsorer som gjort det här möjligt. Jokkmokk 1 dag till innan vi reser hem imorgon 07:00. Sen har jag grymt mycket redigering att göra för att få ihop filmen 😉

Hade

T

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *